- Het is normaal om in je relatie enige vorm van discussie te hebben
- Maar psychologisch onderzoek heeft gedrag ontdekt dat gedurende een langere periode slechts voor een relatie
- Hieronder vind je negen van de meest voorkomende voorbeelden – en wat je dan het beste kunt doen.
Iedere relatie heeft zo zijn ups en downs. Zelfs als je net een fikse ruzie hebt gehad over wie de koffievlekken in de bank heeft gemaakt (we begrijpen: jij was het niet), dan is dat niet het einde van de wereld.
Dat gezegd hebbende, er zijn bepaalde gedragspatronen die je relatie in de loop van de tijd kunnen verslechteren. Waardoor één van beide partners misschien wel een einde aan de relatie wil maken.
De psychologische literatuur zit vol met voorbeelden van zulk soort gedrag. Hieronder vind je de negen meest voorkomende.
Mocht je jezelf herkennen in één of meer van deze patronen, dan wil dat niet meteen zeggen dat je relatie op klappen staat. Gebruik deze kans om een stapje terug te zetten, adem diep in en kijk wat jij kunt doen om de relatie te verbeteren.
Jezelf verwijderen van je partner
Een onderzoek uit 2016 liet zien dat er een dodelijke combinatie is van persoonlijke eigenschappen die ongenoegen in een relatie voorspellen: gevoeligheid voor afwijzing en de neiging om je partner emotioneel buiten te sluiten.
Mensen die bang zijn voor pijn en conflict, distantiëren zichzelf vaak van hun partners. En dat maakt de relatie op de lange termijn minder bevredigend. Anders gezegd: je krijgt dan waar je zo bang voor bent.
Klinkt die als iets wat jij doet? Vertel je partner dan over je angsten. Het zal je verrassen dat hij/zij misschien wel dezelfde zorgen heeft. Op deze manier kun je ze samen oplossen.
Niet openstaan voor nieuwe ervaringen
Een groeiende groep onderzoekers denkt dat paren die af en toe samen iets nieuws proberen, gelukkiger zijn in hun relatie.
Het tegenovergestelde is misschien ook waar volgens psycholoog Lisa Fireston. Zij denkt dat het goed is wanneer je minder open staat voor het ontwikkelen van nieuwe interesses, omdat deze je relatie kunnen schaden.
Toch zeggen wij: probeer eens een nieuw restaurant met je partner of ga een eind wandelen samen in plaats van naar de bioscoop.
Je financiën verbergen
Ongeveer twee op de vijf Amerikanen geeft in een poll aan weleens tegen zijn partner te hebben gelogen over geld. Dit kan natuurlijk tot ruzie leiden, wantrouw en soms zelfs tot scheidingen.
Het probleem bij geld is dat het niet alleen gaat over cijfers - het symboliseert vaak ook macht en liefde. Vaak betekent onzekerheid over wat je partner doet met zijn geld onzekerheid in je relatie in het algemeen.
Voordat jullie beslissen om de financiën te combineren (of deels te combineren) is het goed om een gesprek te voeren over budgetten en hoe je met geld omgaat. Bedenk samen een handleiding voor het doen van grote, persoonlijke uitgaven.
Je partner de silent treatment geven
Een onderzoek uit 2014 suggereert dat koppels die een 'vragen/terugtrekken' patroon hebben - de een voert druk uit op de ander en krijgt stilte terug - minder gelukkig zijn in hun relatie.
Onderzoeker Paul Schrodt zegt dat deze gewoonte lastig te doorbreken is, omdat beide partners denken dat de ander de bron van het probleem is. Om het probleem op te lossen moeten individuen inzien hoe hun gedrag bijdraagt aan het probleem en hoe ze op een respectvolle, conflictmijdende manier kunnen communiceren.
Een gefantaseerde band vormen
Psycholoog Robert Firestone bedacht de term 'fantasy bond': de illusie van een band met je partner.
Je vervangt het gevoel van liefde of passie met het idee dat jullie een koppel zijn, of een eenheid. Emotionele verbondenheid wordt vaak vervangen door routines.
Het grote gevaar hier, volgens Firestone's dochter Lisa Firestone, is dat je individualiteit verliest in je zoektocht naar veiligheid in de relatie.
Heb je het idee dat je een gefantaseerde band hebt, dan helpt het om je eigen angsten om alleen te zijn onder ogen zien en samen te werken aan een eerlijkere manier van communiceren.
Je mening verkondigen via tekstberichten
Een onderzoek uit 2013 stelt dat vrouwen de neiging hebben om gelukkiger te zijn als ze meer tekstberichten verzenden, bij mannen is dit juist een teken dat ze minder gelukkig zijn.
Lori Cluff Schade, onderzoeksleider, vertelde aan NPR dat tekstberichten sturen voor mannen een manier is om afstand te nemen van de relatie.
In sommige situaties is berichten sturen niet het beste alternatief voor beide partners. De auteur adviseert om meer offline te communiceren. "Misschien moet je iets zeggen als: 'Laten we dit later even bespreken.'"
Oude koeien uit de sloot halen
Ofwel: dingen erbij halen die eigenlijk niks met de discussie te maken hadden.
Psycholoog Douglas LaBier deelde een voorbeeld in Psychology Today: je discusieert over de zomervakantie en opeens heb je het over de lelijke stoel die je partner een tijdje terug kocht.
Een onderzoek uit 2016 stelt dat mensen die regelmatig oude koeien uit de sloot halen vaker ruzie hebben en zich slechter voelen over hun relatie.
Hoe dan ook: een mentale parade van alle slechte eigenschappen van je partner opvoeren, daar wordt geen enkele relatie beter van.
Minachting tonen voor je partner
Zoals Business Insider's Erin Brodwin ook al schreef, koppels die minachting naar elkaar tonen gaan eerder uit elkaar.
Volgens relatie-expert John Gottman is minachting de belangrijkste indicator at er een scheiding aan zit te komen, omdat het op deze manier steeds moeilijker wordt om iets vanuit je partners perspectief te zien.
De eerste stap om het probleem op te lossen is zorgen voor bewondering en respect bij beide partners. En een positievere manier vinden om je gevoelens te uiten.
Negatief over je partner spreken tegen anderen
Een onderzoek uit 2017 onder hetroseksuele, getrouwde koppels liet zien dat 'sociale sabotage' een vorm van agressie is die schadelijk kan zijn voor je relatie.
Psycholoog Susan Krauss Whitbourne schrijft in Psychology Today dat je bij sociale sabotage moet denken aan achter de rug van je partner om praten, privé-zaken met anderen delen en je partner en plein public vernederen.
Interessant: de vrouwen uit het onderzoek maakten zich vaker schuldig aan sociale sabotage, maar als mannen het deden was het effect veel schadelijker voor de relatie.
Krauss Whitbourne schrijft: "In plaats van je relatie op het spel zetten door buiten je relatie om naar steun te zoeken, kun je beter het probleem direct aanpakken of professionele hulp zoeken."